Beter Groen

Zo zorg je voor natuurlijke airco in je tuin!

We merken allemaal dat de zomers in Nederland de laatste jaren steeds warmer worden. Er waren tijden dat we blij mochten zijn met 25 graden, tegenwoordig is het geen verrassing meer als we de 40 graden aantikken. Echter is het natuurlijk zonde om binnen te gaan zitten met het mooie weer, omdat het te warm is in de zon. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je in je tuin kunt aanbrengen zodat ook de tuin een aangename plek blijft met warm weer.

Groenvormen die zorgen voor schaduw

Bomen, klimplanten, verticaal groen, groen op gevels en daken. Zomaar een kleine opsomming van groenvormen die voor stukken schaduw zorgen, maar tevens ook de lucht zuiveren en af doen koelen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat wanneer er bomen in een straat staan, de temperatuur in een warme periode significant lager ligt dan in straten waar geen bomen staan. Echter hebben buiten bomen ook andere groenvormen de functie van zowel het koelen als het zuiveren van de lucht.

Opwarming van de aarde

Een langdurig warme periode zoals in juli 2019 zet het ons weer aan het denken. We merken steeds meer dat de aarde aan zijn opwarming bezig is. In plaats van het installeren van een airco in huis kan er ook nagedacht worden over hoe we het budget van een airco in groen kunnen steken. Door onze gevels en daken te bedekken met groen, zoals klimplanten of een boom naast je huis, kun je in de toekomst je huis veel beter koel houden. Maar dat is niet het enige voordeel. Naast het koelen van je huis geef je verschillende vogels, insecten en kleine zoogdieren een schuil- en broedplaats. Daarnaast  help je ook nog eens mee aan klimaatadaptatie en de berging van regenwater in de periode dat er veel regen valt.

Kortom, de investering in groen is een goede en toekomstgerichte investering! Meer lezen over het inrichten van je tuin op een manier die goed is voor onze aardbol? Lees meer van onze blogs!