Beter Groen
wortels

Planten zetten of verplanten? Nu is het moment!

Het lijkt misschien wel erg vroeg om na te denken over hoe om te gaan met de dode hagen, heesters en vaste planten in de tuin. Het is immers nog steeds winter. Toch is dit het juiste moment, omdat je hier vroeg bij wil zijn.

Verplanten vóór het voorjaar

Als je in de zomer weer wil kunnen genieten van een prachtig begroeide tuin zal je nu moeten gaan nadenken over het verwijderen van oude planten en het neerzetten van nieuwe beplanting. Dit is namelijk afhankelijk van het begin van het voorjaar, en daar kunnen we niet makkelijk een datum op plakken. Afhankelijk van de weersomstandigheden hebben we soms een vroeg voorjaar, terwijl dit in een ander jaar misschien wel een maand later kan zijn. We willen de start van het voorjaar voor zijn vanwege de levenscyclus van de plant gedurende de seizoenen.

Het is namelijk zo dat de plant op dit moment in winterslaap is. Dit wil zeggen dat de sapstroom in de plant in rust is. Als de buitentemperaturen weer stijgen dan komt de sapstroom weer op gang en zullen de knoppen van de planten dikker worden en open gaan. We willen het ritme van een plant zo min mogelijk verstoren en vooral zorgen dat de plant in het voorjaar goed op zijn nieuwe plaats kan wortelen.

Geef planten de tijd om beschadigde wortels te herstellen

Het wortelgestel van een plant is cruciaal voor het welzijn van een plant. Niet alleen voor de verankering van de plant maar voornamelijk voor het opnemen van water en voedingstoffen. Planten nemen alleen stoffen op via de fijne haarwortels die zich aan de wortelpunten bevinden. Zonder de haarwortels kan een plant dus niet groeien. Bij het verplanten worden de wortels vrijwel altijd beschadigd, en gaat een deel van de haarwortels verloren. In het voorjaar heeft de plant het dus na het verplanten moeilijker omdat hij meer zijn best moet doen voldoende nieuwe wortels aan te maken.

Het onderscheid tussen kweken in volle grond en in pot

Het neerzetten van een nieuwe plant is natuurlijk ook een vorm van het verplanten van een plant: van de kweker naar je tuin. Ook hierbij raken dus wortels beschadigd. Hierbij is een onderscheid te maken tussen planten die in volle grond of in pot zijn opgekweekt. Een plant die in een pot is opgekweekt hoeft niet uit de grond te worden gestoken. Hierbij zullen dus minder wortels worden beschadigd. Daarnaast heeft een plant die in een pot gekweekt wordt niet de gehele dag door een stabiele watertoevoer. De ene keer is de grond droger en een ander moment heeft de plant weer een vochtoverschot. Samen zorgt dit er voor dat we in pot gekweekte planten tot later in het seizoen kunnen planten.

Kan je wel hulp gebruiken bij het aanplanten van je tuin of wil je deze zomer kunnen genieten van een geheel nieuwe tuin? Dan is dit het juiste moment om met ons contact op te nemen.