Beter Groen

Winteronderhoud in de tuin

De winter is een seizoen waarin niets lijkt te gebeuren in de tuin: er is weinig groen te zien en ook de meeste planten bloeien niet. Toch is niets is minder waar. Juist in de winter is het belangrijk om de tuin goed te onderhouden, zodat je er in het voorjaar weer van kunt genieten. Er zijn verschillende werkzaamheden die in de tuin uitgevoerd kunnen worden, van het snoeien van heesters tot het beschermen van verschillende planten.

Planten beschermen

Het is belangrijk om in de winterperiode het afgevallen blad rond de stammen van de heesters of tussen en over de vaste planten te verspreiden. Naast een isolatie voor de plant dient dit blad ook als natuurlijke bemesting voor de tuin en als een schuil- en overlevingsplaats voor organismen. Als alle blaadjes worden opgeruimd, zijn de planten weerbaarder voor de vorst. Als de blaadjes blijven liggen, vormt dit een soort beschermlaag. Gooi ze dus zeker niet weg.

Het loof op de vaste planten kun je zeker tot in het voorjaar laten staan. Enerzijds geeft dit een sierwaarde aan de tuin, wat erg mooi kan zijn als er rijp op de stelen en de zaadbolsters van de verschillende planten komt. Anderzijds dient het dode loof ook als natuurlijke isolatie en als voeding voor de plant.

Mocht je planten in potten hebben, dan is het handig om deze in een schuur te bewaren. Als de potten toch buiten blijven staan, is het verstandig om ze te beschermen met noppenfolie of een jutenzak. Planten in potten zijn namelijk gevoeliger voor de vorst, dus het is belangrijk om deze ook goed te beschermen.

Daarnaast kun je in de winter wat extra’s ophangen voor de vogels. Denk hierbij aan vetbollen, genoeg drinkwater en oude vogelhuisjes die je kunt schoonmaken en weer ophangen.

Snoeien of niet snoeien

Het verschilt per struik of boom wanneer deze gesnoeid moet worden. Er zijn een aantal soorten die juist in de winter gesnoeid moeten worden, zodat deze in het voorjaar weer mooi kunnen bloeien. Andere soorten mogen juist niet in de winter gesnoeid worden omdat hier zogenoemde snoeiwonden door veroorzaakt kunnen worden.

Wil je weten wat wij voor je tuin kunnen doen zodat deze er in het voorjaar weer mooi bij staat? Neem contact met ons op.