Beter Groen
Vogels winter

Help de vogels in je tuin een handje deze winter!

Koud he buiten? Dat vinden de vogels en andere dieren in je tuin ook. In deze periode van strenge vorst en sneeuw kunnen we de vogels dan ook gerust een handje helpen door ze te voeren. Het is een leuke en dankbare bezigheid en zo kunnen zij zich gemakkelijker warm houden in de winter. Het zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat vogels jouw tuin weten te vinden. Zo kun je zelf genieten van de levendigheid in de tuin.

Hoewel je de vogels gerust het hele jaar door mag voeren, hebben ze het in de winter natuurlijk harder nodig om zichzelf op temperatuur te kunnen houden. Vogels zullen zich nooit volproppen wanneer jij buiten teveel voer voor ze neerlegt en ook verleren ze niet zelf eten te zoeken. Je kunt dan ook zonder zorgen het gehele jaar voer neerleggen.

Soorten voer

Wanneer je goedbedoeld standaardvoer in de winkel haalt om de vogels in je tuin een handje te helpen tijdens de wintermaanden, heb je waarschijnlijk niet door dat het voer uit standaard winkels vaak niet genoeg voedingsstoffen voor vogels bevat. Het kopen van voer bij een meer gespecialiseerde winkel is beter, maar u kunt er ook voor kiezen om zelf een mooie mix van voeding samen te stellen. Daarbij is het belangrijk om te benoemen dat menselijk eten – zoals brood, pindakaas of een stukje kaas – niet geschikt is voor vogels. De meeste ‘menselijke’ producten bevatten namelijk te veel zout, kunstmatige kleur- en smaakstoffen en conserveermiddelen die erg schadelijk kunnen zijn voor een vogel. Het enige ‘menselijke’ voedsel wat je een vogel mag voeren zijn stukjes appel.

Probeer de vogels in uw tuin zo gevarieerd mogelijk voer te geven zoals pinda’s, vetbollen, verschillende soorten zaden, stukjes appel of speciale vogelpindakaas. Pinda’s zijn favoriet bij vogels, maar de kwaliteit hiervan verschilt veel. Het is raadzaam om vogels alleen pinda’s met een EU certificaat te geven omdat deze getest zijn en geen gifstoffen bevatten die heel schadelijk zijn voor vogels. Ook tussen soorten vetbollen zitten grote verschillen in kwaliteit. De goedkoopste zijn vaak gemaakt van afvalproducten zoals frietvet, die schadelijke stoffen bevat voor vogels en ze daarnaast nauwelijks energie geeft.

Overwinteren

Zoals je ziet komt er nog best wat kijken bij het voeren van de vogels in uw tuin, maar de inspanning wordt zeker beloond. Je kunt genieten van de levendigheid in uw tuin en zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat het teruglopende aantal vogelsoorten beter op peil blijft. Ook benieuwd naar hoe je de bijen de winter door kunt helpen of welke planten voor wat kleur in de tuin zorgen in de winter? Klik dan op de bijbehorende link. In onze blog ‘Winteronderhoud’ in de tuin geven we je daarnaast tips voor tuinonderhoud in de winter en vergeet ook niet dat u ruim voordat de lente begint de planten verzet of verplant? Dan hebben ze nog voldoende tijd om hun wortels te versterken en te wennen aan de nieuwe grond.