Beter Groen

Water in de tuin als drinkplaats voor verschillende dieren

Vanuit allerlei verschillende hoeken krijgen we te horen dat het slecht gaat met de bestanden van verschillende insecten in onze eigen leefomgeving. Het zou dan ook fantastisch zijn als we met zijn allen kleine ingrepen doen zodat we deze bestanden weer kunnen laten groeien. Hieronder een aantal tips.

Voor ieder dier wat wils

Een goede optie kan zijn om wat water in de tuin te plaatsen voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Hierbij zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. Sommige dieren hebben andere behoeften dan anderen. Voor een vogel mag het water bijvoorbeeld wat dieper zijn dan voor een bij of een hommel. Als je ervoor kiest om een kom, schaal, waterelement, of zelfs een vijver neer te zetten moet er rekening gehouden worden met dat de randen niet te snel aflopen. Van een zachte, aflopende rand kunnen veel meer dieren gebruik maken dan van een steile rand. Het goed bedoelde effect van een waterelement kan dan een gevaar vormen voor sommige soorten. Een schoteltje met een laagje water kan voor veel dieren al meer dan voldoende zijn. Houd er wel rekening mee dat dieren het liefst in de schaduw blijven zitten.

Zet een drinkschaaltje dan ook niet in de volle zon, maar eerder aan de rand van de tuin, bij beschutting of struiken. Wanneer een schaaltje water of een vijver in de volle zon staat zul je zien dat er ook al snel algen beginnen te groeien. Houd daarom ook rekening met de opwarming van het water en zorg dat je het tijdig ververst.

De tuin als restaurant voor insecten

Zonnebloemen, Linde bomen, Drop planten en Tijm. Dit is maar een kleine greep aan bloeiende planten, heesters en bomen die door de insecten als waard plant gezien wordt. Niet alle insecten eten van de zelfde plant daarom is het erg belangrijk om een mengsel van verschillende planten te zetten. Naast dat we de planten voor de insecten zetten hebben we daar natuurlijk ook een mooi esthetisch effect van, de bloemen geuren lekker en kunnen we genieten van mooie bloemen.  Daarnaast is de ene plant eerder uitgebloeid dan de andere en zouden de insecten zonder eten kunnen komen te zitten. Natuurlijk hebben wij uiteindelijk ook profijt van dat we de insecten goed verzorgen, ze zorgen er immers voor dat wij ook eten hebben. Zonder bestuiving hebben wij bijvoorbeeld geen vruchten zoals appels en peren.

Lees meer tips om toe te passen in je tuin!