Beter Groen
Moderne tuin

Wat is een moderne tuin?

Een moderne tuin is erg populair, maar wat houdt het precies in? Wat zijn daar kenmerken van? Wanneer past het bij jou? En betekent dat dan dat er geen planten in kunnen staan? We zetten de belangrijkste kenmerken op een rijtje, zodat je weet wat bij jou past en hoe jouw ideale ‘moderne’ tuin eruit ziet.

De basiskenmerken

Iedere tuin is anders, maar er zijn wel een aantal kenmerken die een het moderne onderscheiden van andere soorten tuinen. Zo zijn ze vaak te herkennen aan strakke lijnen en een rustige uitstraling. Binnen deze elementen kun je natuurlijk veel variëren. Het gaat om een strakke invulling van de tuin, die zorgt voor een zichtlijn naar achteren toe. Als het gaat om beplanting kiezen we bij een moderne tuin vaak voor vakbeplanting, met grote groepen van dezelfde planten. Dit zorgt voor veel groen die toch rust uitstraalt. Ook een groter gazon in een strak vak draagt vaak bij aan de herkenbare uitstraling.

Een moderne tuin: onderhoudsarm?

Dit is een vooroordeel dat we graag even wegnemen. Ondanks dat een tuin modern kan zijn hoeft dat niet te betekenen dat deze onderhoudsarm is. Bij Beter Groen zien we het als een uitdaging om je tuin een moderne uitstraling te geven, zonder dat het aandeel ‘groen’ in de tuin wordt verminderd.

Een moderne tuin is tevens niet te verwarren met een trendy tuin. Een trendy tuin is veel meer onderhevig aan verandering. Het doel is juist dat je er jarenlang van kan genieten.

Eenheid in kleur en vorm

Over het algemeen zorgt eenheid in kleur en vorm al snel voor een moderne uitstraling. Vaak wordt er gekozen voor strakke lijnen en vormen, deze zijn veelal geometrisch. Dat betekent echter niet dat je niet iets kunt doen met wat ronde vormen. Dit zorgt doorgaans voor een speels effect. Lees ook ons blog over vormen in de tuin, voor meer ideeën hierover.

Ben jij er al uit voor wat voor tuin jij gaat? Of past een landelijke tuin beter bij de stijl van je huis? Laat het ons weten en we denken graag met je mee!