Beter Groen
Planten klaar voor het plant plan

Waarom een plant plan van jouw tuin een hotspot maakt

Wanneer wij aan een nieuw project beginnen en een tuin gaan aanleggen maken we altijd eerst een plant plan. Eerder schreven we al eens over een beplantingsplan. In deze blog bespreken we de vele mogelijkheden van een tuinontwerp aan de hand van een plant plan.

Georganiseerd werken

Je vraagt je misschien af waarom we – wanneer we een tuin gaan aanplanten – niet kiezen voor volledige creatieve vrijheid en een tuin inrichten op gevoel. Het antwoord daarop is niet zo ingewikkeld. Bij het maken van een plant plan denken we na over het visuele eindresultaat dat we willen bereiken met de aanleg van de tuin. Is er bijvoorbeeld sprake van slechts één plantenborder, of kunnen we juist beter kiezen voor een aantal plantenborders in de tuin? En hoe wil je dat de tuin er uit komt te zien in de toekomst? Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een neutrale tuin met een aantal visueel aantrekkelijke elementen? Of kiezen we samen voor een drukke en meer weelderige tuin met tal van plantensoorten.

Nadat we samen hebben overlegd en we je daarin hebben geadviseerd, bijvoorbeeld op het gebied van sfeer, kleur en trends maar bijvoorbeeld ook op het gebied van onderhoud gaan we aan de slag met het maken van een plant plan.

De plant keuzes in het plan

Naast je wensen houden we bij de aanleg van de tuin ook rekening met eventuele beperkingen. Zo analyseren we grondsoort, letten we op de biodiversiteit en houden we rekening met de standplaats van planten, zo zetten we plant die behoefte heeft aan zon vanzelfsprekend niet in de schaduw, ook de bloeiperiode is belangrijk, zo is een plan voor de tuin waarin het hele jaar iets te zien is het mooiste.

Tijdens het maken van het plant plan houden we rekening met de periodes waarin de planten bloeien, om zo afwisseling te bereiken. Dat betekent natuurlijk niet dat geen enkele plant op hetzelfde moment mag bloeien, maar het is wel veel interessanter als verschillende planten zich door de seizoenen heen laten zien. Zo bereiken we de optimale beleving van de tuin. Bovendien kan je tuin een echte hotspot worden voor een grotere omgeving. Zowel voor jou als voor bijen, vlinders en andere insecten.

Bijen en insecten in het plant plan

In een beplantingsplan houden we ook rekening met bijen en insecten. Het hoeft niet zo te zijn dat een tuin met een kleinere variëteit aan planten minder vlinders, bijen of andere insecten aantrekt. Wel is er vaak sprake van een beperktere variatie aan insecten, bepaalde planten trekken bepaalde insecten aan, minder soorten planten betekent dus ook minder soorten insecten.

Heb je al een bestaande tuin en vind je het lastig te kiezen voor een geheel nieuwe tuin, of aanpassingen aan je bestaande tuin om deze te verbeteren dan denken we daar graag samen met je over na. Zullen we een keertje koffie drinken?