Beter Groen

Vormen in de tuin en het effect daarvan

Een belangrijk onderdeel van het aanpassen van een tuin naar een Feel Good Garden (energetische tuin) is rekening houden met de vormen die aanwezig zijn in de tuin en deze aanpassen op een manier die werkt. Nu denk je misschien: vormen in de tuin? Wat bedoel je daar mee? We bedoelen hiermee dat we willen zorgen dat alles in balans wordt gebracht. Hoe precies, dat lees je in deze blog.

De juiste balans

We starten met het proberen aan te voelen wat jij als tuineigenaar nodig hebt. Veel mensen hebben tegenwoordig last van de drukte van het dagelijks leven: druk met werk, met het privéleven en social media. Dagelijks krijgen we te maken met heel veel prikkels die het hoofd binnenkomen. We kunnen vormen in de tuin gebruiken om een betere balans te vinden en zo minder druk te ervaren. Door het leggen van een vierkant terras realiseren we bijvoorbeeld een gronding. Zo maak je contact met de aarde en is het mogelijk de overtollige ballast af te voeren.

Een rond terras, aan de andere kant, zou zorgen voor een opstijgende energie. Deze energie stijgt op vanuit de aarde. In de praktijk zien we dat een rond terras eigenlijk zelden bevorderlijk is voor de energie, het wordt dan ook weinig toegepast. Er zijn namelijk weinig mensen zo geaard dat ze een verbinding naar boven nodig hebben, maar het kan een terughoudend persoon bijvoorbeeld helpen om nieuwe ideeën en energie te krijgen. In zulke situaties heeft een rond terras voordelen.

Vormen in de tuin aan de hand van de gulden snede

Buiten de vormen van verschillende elementen, bijvoorbeeld een terras, gaat het ook om de verhouding van alle vormen samen. We kunnen starten met het ontwerp vanuit geometrische vormen of vanuit organische vormen, maar in iedere situatie is het belangrijk om de gulden snede aan te houden. De gulden snede is een verhouding die in de natuur ook altijd voorkomt. Het gaat om de verdeling van een vorm in twee delen, een speciale verhouding, waarbij het grootste deel zich tot de kleinste verhoudt op dezelfde manier als de gehele vorm zich verhoudt tot het grootste deel. We zien deze verhoudingen bijvoorbeeld terug in delen van bloemen als bloemblaadjes, zaden en kelkbladeren. Het is een verhouding die intuïtief altijd goed voelt.

De gulden snede is goed toepasbaar in ontwerpen door wiskundige berekeningen. Op deze manier klopt het altijd en kunnen we het gebruiken in de ontwerpen die we maken voor energetische tuinen. Als we zo’n ontwerp maken en presenteren, voel je gelijk dat het klopt. Benieuwd naar hoe de vormen in jouw tuin in balans kunnen worden gebracht? Laat het ons weten en we nemen contact met je op.