Beter Groen

Van siertuin naar siermoestuin

Van oudsher wordt de moestuin gezien als volledig losstaand van de ‘normale’ tuin die wordt gebruikt voor de sier en als verblijfsruimte. Sinds enkele jaren is daar echter verandering in gekomen. De trend is dat ook van groenteplanten steeds vaker de sierwaarde wordt gezien. Het resultaat: de siermoestuin. 

Groente tussen de rozen

Zelf ben ik enkele jaren geleden begonnen met het maken van een groentetuin in de siertuin. Ineens stonden er courgettes in het rozenperk en groeiden de uien op de meest gekke plaatsen in de tuin. Langzamerhand is het heel gewoon geworden dat er naast de vijver kolen en radijsjes groeien. In de siermoestuin ontmoeten de utilitaire tuin en de siertuin elkaar. Het staat niet alleen leuk maar is ook nog eens nuttig.

Zijn groenteplanten geschikt voor iedere tuin?

Ja! Groenteplanten kunnen in iedere tuin groeien. Wel moet er rekening gehouden worden met de ruimte- en lichtbehoefte van een plant. Alleen dan zorg je dat je groente het goed doet en dat je kan oogsten uit eigen tuin. Sla is bijvoorbeeld een gemakkelijke plant. Die groente wordt niet al te groot en groeit op de meeste plekken in je tuin. Daarnaast is courgette of pompoen geschikt voor een wat grotere plaats. Dat zijn ook zeker opvallende blikvangers in een siermoestuin.

Kruiden voor de smaak!

Naast het planten van groenten moeten we natuurlijk de kruiden niet uit het oog verliezen. Kruiden verdienen namelijk zeker een plek in je siermoestuin. Net als groente kunnen kruiden op verschillende plaatsen in de tuin staan. Afhankelijk van de behoeftes van de kruidplant zijn ze in het algemeen door de hele tuin de planten. Meestal worden kruiden dichter bij de keuken geplant, dan kan je ze snel en gemakkelijk pakken wanneer je ze nodig hebt tijdens het koken. Welbekende voorbeelden zijn basilicum, tijm, peterselie of de laurier.

Pluk de vruchten

Er gaat niet veel boven vers fruit plukken. Talloze soorten fruitplanten staan heel mooi in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan bessenstruiken, leiperen, druiven of aardbeien. Er zijn veel verschillende soorten mogelijk, en in iedere tuin kan je wel een bessenstruikje of aardbeienplant kwijt. Net zoals groenten en kruiden hebben fruitplanten voldoende licht nodig. Verder zijn de verschillende soorten vrij gemakkelijk te telen. Het is genieten als je op een zomerdag na het eten door de tuin kan wandelen en je dessert gewoon in eigen tuin groeit. De frambozen die heerlijk zacht, zoet en sappig zijn of een aardbei die hangt te blinken tussen de blaadjes van de plant! Kortom… ook jouw tuin is geschikt als pluktuin.

Er is dus veel mogelijk met een siermoestuin. Maar hoe kies je nou welke moestuinplanten je wil en waar je ze neer zet? Dat lees je hier, in onze volgende blog.