Beter Groen
Tuin lenteklaar maken

Tijd om de tuin lenteklaar te maken!

Zaterdag is het zover: het begin van de lente. Met een zonnetje wat af en toe door de wolken heen glipt, begint het tuinieren bij veel mensen weer te kriebelen. Tijd dus om de tuin lenteklaar te maken. Zeker na de winter verdient je tuin wat extra aandacht, zodat planten de ruimte krijgen om weer te gaan groeien. Het voorjaar is dan ook het perfecte seizoen om te gaan snoeien in de tuin, maar dat niet alleen. We geven in deze blog graag onze tips om jouw tuin helemaal lenteklaar te maken!

Snoeien

Het voorjaar is een goed moment om de hortensia’s en rozenstuiken te snoeien. Door het snoeien bevorder je de nieuwe groei en zorg je dat ze grotere en vollere bloemen bloeien. Bij vaste kruidachtige planten is het voldoende om dode bladeren en takjes af te knippen. Als het gaat om de heesters moet bij het snoeien gelet worden op takken die elkaar kruisen en tegen elkaar schuren, om plantwonden die geïnfecteerd kunnen raken te voorkomen. De oudere takken mogen uit de struiken weg worden geknipt. Let wel op wat je weghaalt, als een struik op meerderjarig hout bloeit moet je voorzichtig zijn dat je wel het juiste hout verwijdert.

Nadat de gesnoeide plantenresten verwijderd zijn, kan de keuze gemaakt worden om compost aan de bodem toe te voegen. Compost bevordert het bodemleven en zorgt voor voedingsstoffen in de grond. Ook bevordert compost het vasthouden van vocht in de drogere periodes. In onze blog over compostering vertellen we hier meer over.

Laat je het snoeien aan ons over, dan bemesten we als laatst de border en met organische mest. Zowel voor de borders als voor het gazon zijn verschillende meststoffen op de markt verkrijgbaar. Wij kiezen echter altijd voor organische mest, omdat dat beter is voor je tuin en de natuur. Niet-organische mest is indirect een aanslag is voor het bodemleven. Zo is je tuin niet alleen lenteklaar, maar kan het ook de andere seizoenen aan.

Verplanten

Bij het lenteklaar maken van de tuin hoort ook verplanten. Verplanten kan het beste wanneer een plant in rust is namelijk in het begin van de herfst, het einde van de winter of het begin van het voorjaar. Als je nog planten hebt die verplant moeten worden, dan is dit het moment om dat nog te doen. De kans op goede hergroei is in deze periodes namelijk het grootst. Kleine bomen, heersers, vaste planten en siergrassen laten zich over het algemeen makkelijk verplanten. Het is wel van groot belang dat de wortels zo min mogelijk aangetast worden. Probeer de kluit dan ook altijd zo groot mogelijk te houden en laat de aarde zoveel mogelijk tussen de wortels zitten. Om de groei hergroei te stimuleren is het ook wijselijk om de verplantte plant te snoeien. De snoei geeft namelijk een seintje aan de plant om nieuwe wortels te vormen.

Gazon

Vanaf 10 à 15  graden begint gras te groeien, dus bij deze warmere temperaturen is het tijd voor de eerste maaibeurt. Ook het verwijderen van dode resten en onkruid is belangrijk in het voorjaar. Voor het gras betekent dit allereerst maaien, en vervolgens verticuteren. Verticuteren is het verwijderen van de ongewenste laag dode grassen en mossen tussen het gras. Beide klussen kunnen met de hand, maar dat is erg tijdrovend. Wij hebben voor beide taken machines. Vervolgens wordt het gazon doorgezaaid en bemest.

Onkruid wieden

Onkruid begint met groeien rond maart en het wieden van onkruid is een van de eerste dingen waar veel mensen aan denken bij het lenteklaar maken van de tuin. Hoe meer zon, hoe sneller het gaat. Om de verspreiding van onkruid voor te blijven, kun je dan ook beter zo snel mogelijk beginnen met onkruid wieden. Onkruid kun je plukken, maar ook met wortel en al wegsnijden. Thermische bestrijding met een brander of kokend water is ook mogelijk Je kookt dan de bladcellen van de plant, waardoor ze klappen en het blad afsterft. Omdat je hier de plant langzaam aan het uitputten bent – je verwijdert de wortel niet – zal je dit proces meerdere keren moeten herhalen. 

Voorjaarsbollen als finishing touch

Om je tuin hélemaal lenteklaar te maken is de laatste stap het planten van voorjaarsbollen. Dit maakt van je tuin een vrolijke en fleurige bedoeling. Denk hierbij aan Gladiolen, Dahlia en sommige Annemon soorten.

Zo, en nu ben je helemaal klaar en is je tuin lenteklaar. Laat die zonnestralen maar komen!