Beter Groen

Terugsnoeien van brede hagen

Het voorjaar komt eraan! Daarmee wordt het tijd om je tuin te gaan onderhouden om ervoor te zorgen dat je er in het voorjaar en in de zomer weer volop van kunt genieten. In deze blog besteden we aandacht aan het terugsnoeien van (te) brede hagen.

Aan het einde van de winter wil je jouw tuin natuurlijk weer helemaal klaarmaken voor het voorjaar. Eind februari tot begin maart is het perfecte moment voor het terugsnoeien van hagen die in de loop der tijd te breed zijn geworden. Dit geldt voor verschillende soorten hagen, zoals de carpinus hulst en laurier. Het is belangrijk om je haag op het juiste moment terug te (laten) snoeien, zodat deze er in het voorjaar weer mooi bij staat.

Dode takken

Naast het terug in vorm snoeien is het ook belangrijk dat alle dode takken uit de haag verwijderd worden. Dit zorgt er namelijk niet alleen voor dat de haag er netjes en verzorgd uitziet, maar stimuleert ook het groeiproces van de haag. Eventueel kun je de grond lostrekken en bemesten om de haag een extra groeistimulans te geven.

Zonbescherming

Het is belangrijk er rekening mee te houden dat je haag niet verbrandt in de zomerzon, dus zorg ervoor dat er voldoende bladeren voor de stam vallen. Deze bladeren dienen namelijk als een soort zonnebrand. Bij de ‘Fagus’ haag is dit bijvoorbeeld erg belangrijk.

Als de zonintensiteit die op de bast van de haag valt te hoog is, dan verbrandt deze en komt hij los van de plant. Dit kan op lange termijn funest zijn voor de haag en zorgt ervoor dat de haag niet mooi bloeit.

Een goed onderhoud van de hagen in je tuin is daarom belangrijk. Twijfel jij welke haag je wanneer moet snoeien en hoe je dat het beste doet? Wij geven je graag advies en uitleg.