Beter Groen

Planten als balancerende factor in de tuin

Wanneer we het hebben over een energetische tuin, zijn planten erg belangrijk als balancerende factor. Verschillende planten bevatten verschillende elementen die kunnen zorgen voor belangrijke verbindingen tussen energie. Hoe zit dat precies? Waar houden wij rekening mee bij een beplantingsplan voor jouw Feel Good Garden?

Planten zorgen voor balans en verbinding

De belangrijkste planten die zorgen voor balans zijn klimplanten en planten met holle stengels. Deze planten zorgen voor een verbinding tussen de aardse en de kosmische energie. Dat zorgt vervolgens weer voor een compleet gevoel, het maakt je als het ware ‘heel’. We hebben namelijk beide energieën nodig, zowel kosmisch en aards. Planten zijn dan dus de balancerende factor in de tuin en zorgen voor een gevoel van compleetheid.

Roodbruine planten als balancerende factor

Planten met roodachtige bladen staan in verbinding met de aarde. Voorbeelden hiervan zijn: Bergenia, Rodgersia, Heuchera, Geranium Magnificum en Achillea filipendula Cerise Queen. Geven aan de bewoners een aardse energie, dat wil zeggen ‘aarding’. Hiermee ga je terug naar de basis. Deze planten helpen met het afvoeren van vervelende energie in het lichaam.

Bergenia aarde

Blauwachtige planten in verbinding met water

Er zijn ook planten die zorgen voor een extra sterke verbinding met water. Dit zijn bijvoorbeeld de Calamintha, Limonium, Nepeta en Scabiosa. Over het algemeen zijn het de wat blauwere planten die in verbinding staan met stroming. Water in de tuin zelf zorgt ook voor stroming, niet alleen in het water zelf, maar ook in je lichaam. Je lichaam bevat namelijk ook verschillende soorten stromingen, denk aan het bloed, maar ook aan energiestroming. Al deze stromingen samen zorgen voor beweeglijkheid.

Planten in verbinding met water

Witte planten staan in contact met lucht

Planten met witte elementen hebben de eigenschap in contact te staan met lucht. Eigenlijk staan ze dus in contact met kosmische energie. Voorbeelden van deze planten zijn Anaphalis, Allimone, Miscanthus en Veronicastrum. Die geven eigenlijk een stukje nieuwe ideeën, inspiratie, nieuwe plannen.

Plant in verbinding met lucht

Rode en gele planten in contact met vuur

Dan zijn er ook nog planten die in contact staan met vuur. Dit zijn bijvoorbeeld Rudbeckia, Kniphofia, Hemerocallis en Digitalis. Met vuur bedoelen we dan niet letterlijk vuur, maar bij personen zorgt dit voor passie, levensenergie en levenskracht.

Plant in contact met vuur

De planten die mensen nodig hebben in de tuin worden intuïtief gekozen. Het is dus niet zo dat er van alle planten wat aanwezig moet zijn. Het beplantingsplan wordt geprojecteerd op de behoefte van de persoon. Zo zijn er buiten de bovengenoemde factoren ook planten die bevorderlijk zijn voor communicatie en relaties.

Ben je benieuwd naar wat voor planten goed passen bij jouw behoeften? Laat het ons weten!