Beter Groen

Op zoek naar schaduw? Neem een boom!

De zon schijnt op het moment volop en de lange zomerdagen hebben al een aantal weken geleden hun intrede gedaan. Om de zon toch wat uit de tuin te houden, wordt vaak gebruikgemaakt van een zonnescherm of parasol, terwijl er ook een natuurlijke oplossing bestaat: de aanplant van bomen in de tuin.

De voordelen van aangeplante bomen

Naast het feit dat bomen precies hetzelfde voordeel bieden als een parasol of een zonnescherm, namelijk zorgen voor schaduw, staat een boom een stuk mooier tussen alle bloemen en planten in een tuin. Daarnaast biedt een boom ook andere voordelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een verbetering van de luchtkwaliteit? Bomen zuiveren namelijk de lucht en ze nemen ook onder andere fijnstof op. Daarnaast halen ze CO2 uit de lucht en verminderen ze de hoeveelheden koolstofmonoxide, zwaveldioxide en stikstofdioxide.

Bomen werken ook nog eens als natuurlijke airconditioning. Het zal je wel eens overkomen zijn dat je door een winkelstraat of woonwijk loopt en baalt dat er geen enkele boom in de straat te vinden is die je wat verkoeling kan bieden.

Aangeplante bomen werken verkoelend

In een straat waar juist wel bomen staan, ontstaat niet alleen schaduw; bomen nemen ook nog eens warmte op. De gebouwen hoeven daardoor minder hard te koelen en dat draagt weer bij aan een prettigere omgeving. Tevens draagt het bij aan een beter milieu.

Hoewel je misschien zou verwachten dat de schaduw van een zonnescherm of parasol ook lekker verkoelend werkt, is dat niet echt het geval. Door de schaduw heb je minder last van direct zonlicht, waardoor het koeler lijkt en aanvoelt, maar eigenlijk blijft de warmte hier juist hangen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen waarom bomen zo belangrijk zijn voor mens en natuur. Hier zijn 21 van deze redenen op een rijtje gezet: https://www.bosplus.be/k/nl/news/view/22151/19367/21-redenen-waarom-bossen-belangrijk-zijn.html.

Zie jij het na het lezen ook zitten om een of meer bomen in je tuin te laten plaatsen, dan bieden wij je graag een passend advies op maat over de mogelijkheden in jouw tuin. Wist je dat wij ook de volledige tuinaanleg verzorgen? Meer informatie over de aanleg van tuinen vind je hier: https://betergroen.nl/tuin-laten-aanleggen/. Natuurlijk zijn we benieuwd naar jouw wensen en bespreken we graag wat bij je past. Neem dan ook gerust contact met ons op.