Beter Groen
vijver

Onderhoud van je vijver; bescherming tegen uv-straling

Regelmatig zien we vijvers in de tuinen waarin wij werken en zo nu en dan leggen we ook nieuwe vijvers aan. Een vijver past vaak mooi tussen de planten en brengt leven in een tuin. Toch zijn er vijvers die – zeker na enkele jaren – zichtbaar verslijten.

Vijvers van pvc

Vijvers werden voorheen vaak gemaakt van pvc. Soms zijn dit voorgevormde vijvers en soms zijn ze gemaakt van zeil en zijn de tuinen naar smaak ingericht. Maar ze hebben allemaal hetzelfde nadeel: ze worden blootgesteld aan uv-straling. Deze straling maakt de vijvers in de loop van de jaren broos. Het kan zelfs voorkomen dat er – door stevige vorst in de winter of een reiger die op de rand van de vijver gaat zitten – gaten ontstaan in de pvc en de vijver lek raakt. Het is dan ook belangrijk dat de vijver in dit geval zo snel mogelijk hersteld wordt en wij helpen je graag met het repareren van je beschadigde vijver.

Herstel met rubber doek

Een van de mogelijkheden om je vijver te herstellen is met behulp van een rubber doek. Het grote voordeel hiervan is dat het elastisch is en daarnaast minder snel beschadigd raakt door uv-licht. Ook is een rubber doek veel minder stug dan pvc, waardoor bijna geen plooien zichtbaar zijn in de vijver en de vijver er na het onderhoud mooier uitziet.

Als je vijver een strakke vorm heeft, dan kan deze ook hersteld worden met een ‘liner’. Dat is een voorgevormd rubber doek dat van tevoren exact op maat wordt gemaakt.

Herstel

Met behulp van de nodige kennis en vaardigheden kunnen we dit doek in de vijver plaatsen. Na het plaatsen van het doek of de liner ziet de vijver er opnieuw strak uit en kan hij lang mee. Als de vijver weer helemaal gevuld is met water zie je er in de meeste gevallen niets meer van. Mocht het nodig zijn, dan zorgen we er ook voor dat bij de reparatie rekening gehouden wordt met eventuele leidingen en kabels die de vijver in lopen.