Beter Groen

Een geheel nieuw voedselbos

We hebben spannend nieuws: Mark en Lizette gaan starten met de ontwikkeling van een voedselbos! De grond is van Mark en Lizette van Strijdhoven privé, ze gaan het samen doen. Het is de bedoeling dat het in september wordt gestart. Het gaat om een halve hectare grond aan het Kuilpad in Udenhout. In september wordt een begin gemaakt met het aanplanten, benieuwd naar het ontwerp?

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is eigenlijk een systeem dat door de mens ontworpen wordt, met als doel de opbouw van een natuurlijke biodiversiteit. Het ontwerp is dus ook geïnspireerd op een natuurlijk bos, dat een geheel zelfvoorzienend ecosysteem vormt. Een natuurlijk bos bestaat uit verschillende lagen die allemaal perfect op elkaar afgestemd zijn, waardoor de productiviteit en biodiversiteit erg hoog is. In het ontwerp van een voedselbos wordt er rekening gehouden met deze lagen, welke erg divers zijn en ontzettend duurzaam. Grofweg bestaat een voedselbos uit de volgende lagen:

  • De kruinlaag met grote bomen;
  • De tussenlaag met kleine bomenen grote heesters;
  • De struiklaag met kleine heesters;
  • De kruidlaag met kruiden en verschillende planten;
  • Bodembedekkers welke veelal bestaan uit bessen;
  • Een laag met klimplanten;
  • Een laag met wortels en knollen

Al deze lagen werken samen en iedere laag heeft zijn eigen rol in het ecosysteem. Zo is de kruinlaag bijvoorbeeld erg belangrijk voor het bieden van beschutting, maar ook voor productie van een grote hoeveelheid organisch materiaal zoals bladeren en wortels.

Wat is het nut van een voedselbos?

Het doel is dus om een ecosysteem te creëren waarbij er geen mest en bestrijdingsmiddelen aan te pas komen.

Voor wie is het voedselbos?

Doel is om een stuk ecosysteem te creëren voor mens en dier, maar ook vooral voor de bodem. Een gezond bos neemt ook veel stikstof op. Vanuit de lucht wordt de Co2 vastgelegd in de bodem, door de bomen. Dat ecosysteem geldt zowel voor planten als voor kleine dieren, zoals Egels en vogels, plus wat amfibieën: Kikkers en padden etc. Dan hebben we er eigenlijk een energetisch ontwerp van gemaakt, waardoor de energiestroming ook goed is en er energie stroomt in het geheel.

Met een paddenpoel, gemakkelijk achter te komen met een aanhanger, diverse paden door het ontwerp heen zodat het hele bos een beetje toegankelijk blijft. Het is de bedoeling dat als Mark en Lizette er zijn, dan is het open. Verder blijft de poort wel gesloten.

Benieuw hoe het voedselbos eruit komt te zien? Bekijk het ontwerp hieronder!