Beter Groen
Moestuin zaaien

Moestuin zaaien? Hier moet je op letten

Het is weer voorjaar en dat is de perfecte tijd om je moestuin te zaaien. Hoe je dat precies doet hangt af van het soort gewas dat je wilt kweken. Om te kunnen genieten van heerlijk verse groenten en fruit uit de tuin, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal dingen. Wij zetten op een rijtje hoe jij het beste je moestuin kunt zaaien.

Moestuin zaaien

Ga je een moestuin zaaien? Dan is het goed om voorafgaand aan aantal dingen te checken. Kijk bijvoorbeeld even hoe hoog de planten worden die je wilt gaan zaaien en tot welke plantenfamilie ze horen. Daarna kijk je hoe veel er van die planten in het vak passen dat je van plan bent te gaan zaaien en of het de juiste tijd van het jaar is.

Voorzaaien van planten

Sommige planten in je moestuin kun je het beste eerst binnen voorzaaien. Dit geldt voornamelijk voor zomergroentes, die niet goed tegen kou kunnen, zoals tomaten en komkommers. De plantjes kunnen binnen in alle rust groeien, voordat je ze als plantje in de moestuin plant.

Tips voor het zaaien van je moestuin

 Heb je deze kennis op een rijtje? Dan kun je beginnen.

1. Verspreid de zaadjes

Zaai de zaadjes niet te dicht op elkaar, want dan worden de planten minder stevig en sneller vatbaar voor ziektes. Om dit te voorkomen kun je fijn zaad mengen met vochtig zaad en ze daarna uitzaaien

2. Diepte van de zaadjes

Over het algemeen geldt hoe groter de zaadjes zijn, hoe dieper ze gezaaid moeten worden. Het is dus goed om de zaadjes eerst te vergelijken en in kaart te brengen hoe groot de planten gaan worden.

3. Klaar met het zaaien van de moestuin?

Klaar met het zaaien van de zaadjes? Dan is het goed om de grond nog eens aan te drukken en vochtig te maken. Gebruik in dit geval een zachte straal water om te voorkomen dat de zaadjes weggespoeld worden.

Hopelijk kun je met deze tips een prachtige moestuin zaaien en daar de rest van het jaar van genieten. Volgens ons is er niets zo fijn als je eigen gewassen te zien groeien en deze vervolgens te kunnen bereiden.