Beter Groen
kandelaberen

Kandelaberen?! Goed voor je haag!

Een gezonde en strakke haag is een lust voor het oog. Hagen zijn er in alle soorten en maten, en voor het mooiste eindresultaat zullen ze allemaal om de zoveel tijd gesnoeid moeten worden. Het voorjaar is het uitgekozen moment om te breed geworden hagen terug te snoeien, ofwel te kandelaberen.

Snoeien en kandelaberen

Om goed in vorm te blijven heeft iedere haag sowieso om de zoveel tijd een snoeibeurt nodig. Iedere haag groeit gedurende zijn levensloop echter ook steeds dikker en hoger, ongeacht of deze regelmatig gesnoeid wordt. Zo nu en dan is het aan te raden een haag eens goed terug te zetten. Deze ten opzichte van normaal snoeien meer ingrijpende variant van snoeien noemen we kandelaberen. Kortweg wil dit zeggen dat een haag smaller en minder hoog gemaakt wordt door meer te snoeien.

Naar gelang van het gewenste eindbeeld zullen de takken van de haag dichter bij de stam afgeknipt worden. Dat is dus veel dichter op de stam dan bij normaal snoeien waarbij er slechts model in de haag wordt gebracht. Na het kandelaberen ziet de haag er wel erg kaal uit. Dat hoort er echter bij en zal doorgaans na een paar maanden weer dichtgegroeid zijn. Op deze manier kun je door het snoeien weer genieten van een nette haag die in je tuin past.

Iedere haag zijn eigen moment

Wanneer je overweegt te gaan kandelaberen is het wel van belang op te letten met welke soort hagen je te maken hebt. Niet alle soorten zijn geschikt om op het zelfde moment te kandelaberen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken wat de huidige staat van de haag is, qua gezondheid en of deze geschikt is om te kandelaberen.

Kandelaberen is al snel een taak waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken. Heeft u een haag die te hoog en te breed is geworden en is die toe aan een stevige snoeibeurt? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen.