Beter Groen
Kindvriendelijke tuin

Hoe zorg je voor een kindvriendelijke tuin?

Wanneer je kinderen hebt, is het fijn om te weten dat ze onbezorgd kunnen spelen in de tuin. In het ontwerpen en aanleggen van een tuin kunnen we hier op verschillende manieren rekening mee houden. Wat houdt een kindvriendelijke tuin precies in? Het heeft te maken met verschillende keuzes die gemaakt worden op het gebied van planten, materiaal en water.

Een kindvriendelijke tuin heeft natuurlijk te maken met een stukje veiligheid die de tuin biedt zodat de kinderen zorgeloos kunnen rondrennen. Echter moeten we niet vergeten dat een kind ook moet kunnen leren en ontdekken. We kunnen niet voorkomen dat een kind wat grond in zijn mond steekt of een blaadje van een plant aftrekt en wellicht zelfs in zijn mond stopt. Op deze dingen moet de tuin voorbereid zijn.

Bij het ontwerpen of aanpassen van de tuin gaan we er dan ook vanuit dat een kind de ruimte moet krijgen om zelf te ontdekken. Zo houden we bijvoorbeeld rekening met veiligheid bij het kiezen van planten en materiaal, de keuze voor water in de tuin en de circulatie in de tuin. Voor planten geldt dat we giftige planten zullen vermijden en de voorkeur geven aan bijvoorbeeld kruiden. Wanneer dit niet mogelijk is zullen we de giftige planten zo veel mogelijk naar achteren plaatsen in plaats van vooraan in de border of naast het terras. Hetzelfde geldt voor planten met stekels of doorns, deze willen we zo veel mogelijk vermijden.

Een tuin met kindvriendelijke materiaalkeuze

Wanneer we het hebben over kindvriendelijke materiaalkeuze, is dit vooral gericht op de ruwheid van tegels of juist het gevaar voor gladheid. Bij het gebruik van hout wordt er rekening gehouden met splinters en of er vingers klem kunnen komen te zitten in een vlonder. Op het moment dat wordt gekozen voor een speeltoestel, zal gras als ondergrond de voorkeur hebben in verband met valdemping. Natuurlijk kunnen ongelukken nooit geheel voorkomen worden, maar al deze keuzes hebben een positieve invloed op de potentiele veiligheid van de tuin.

Spelen in een kindvriendelijke tuin

In een kindvriendelijke tuin kan worden gekozen voor water, maar dit zal eerder een speelelement zijn dan in de vorm van een vijver. Iedereen kent de verhalen over de gevaren van een vijver in een tuin waar kinderen spelen. Daarnaast zijn we voorstander van het beschikbaar stellen van water als drinkplaats voor egels, vogels en andere dieren. Naast het helpen van dieren kan dit ook nog een educatief doeleinde hebben.

Voor een kind is niets leuker dan zich kunnen verstoppen achter een struik of rennen door een doolhof van paadjes in een tuin. Op het moment dat we een kindvriendelijke tuin ontwerpen, verplaatsen we ons in de wereld van het kind. Het perspectief van een kind ligt zo ongeveer een meter lager dan dat van ons, en kan zo een hele andere wereld weergeven. Met kleine, simpele elementen kunnen we een tuin voor een kind een waar doolhof maken.

Heb jij een jong gezin met kinderen en heb je twijfels over of je tuin wel kindvriendelijk is? Of hoe je de tuin meer kindvriendelijk kunt inrichten? Twijfel dan zeker niet om contact met ons op te nemen.