Beter Groen
Voorbeeld van een beplantingsplan

Het beste beplantingsplan: nu gaat het leven

In de vorige blog hebben we het gehad over het 3D-ontwerp als manier om je tuin te beleven voordat hij wordt aangelegd. Die blog in onze blogreeks die in 6 stappen de weg naar een nieuwe tuin uitlegt kan je hier vinden. Nu is het tijd voor de vijfde stap: het opstellen van het beplantingsplan. Iedere tuin die we aanleggen is maatwerk, en dat geldt natuurlijk bovenal voor de flora die we kiezen.

Het doel van een beplantingsplan

Om ten volste van je tuin te kunnen genieten is een goed beplantingsplan zeer belangrijk. Het beplantingsplan is een gedetailleerd ontwerp waarin precies is aangegeven welke soort plant waar komt en hoeveel. Hierin verschilt het beplantingsplan met de eerdere ontwerpen waar de indeling qua planten nog slechts globaal was. Het beplantingsplan weerspiegelt de uiteindelijke werkelijkheid: het zal gebruikt worden om de tuin aan te leggen. Maar niet alleen daarom is aandacht voor detail van belang: in het beplantingsplan wordt met vele elementen rekening gehouden. We kijken naar heersende condities zoals ondergrond, vochtgehalte en lichtintensiteit maar zeker ook naar de eisen en wensen voor de nieuwe tuin, esthetisch en praktisch gesproken. Een goed beplantingsplan is daarom niet vanzelfsprekend, maar wij hebben de jarenlange ervaring en vakbekwaamheid om kwaliteit te garanderen.

Waar we op letten

Het meest belangrijke van de tuin is het visuele effect. In het beplantingsplan denken we in vormen en kleuren, maar kijken we vooral ook naar je voorkeuren in smaak. Bij een tuin in een klassieke stijl passen weer andere planten dan bij een strakke moderne tuin. Hierin nemen we jouw wensen en voorstellen mee. We kijken samen naar het kleurenpalet, sommige planten zijn weelderiger dan anderen, wellicht kiezen we een echte blikvanger of een plant met een bijzonder silhouet. Planten zijn heel divers en de mogelijkheden zijn eindeloos.

In het beplantingsplan besteden we ook veel aandacht aan de seizoenen. We willen er voor zorgen dat er altijd kleur in je tuin te vinden is. Zo geniet je het hele jaar door van je tuin en verandert je tuin ook mee met de tijd. Om te voorkomen dat je tuin er alleen in de lente en zomer levendig uit ziet introduceren we planten die in de herfst prachtig verkleuren. Ook in de winter zijn er veel prachtige bloemen en planten die groeien, bijvoorbeeld winterbloeiende heesters. Een boom is vaak een prachtige manier om de seizoenen zichtbaar te maken in je tuin doordat het blad mee kleurt met de jaargetijden.

Het beplantingsplan moet ook praktisch zijn

Een praktisch beplantingsplan laat je ook meer plezier hebben van je tuin. Alhoewel sommige mensen er van houden om in de tuin te werken kan een goed plan er voor zorgen dat je tuin minder onderhoud nodig heeft. Dan houd je meer tijd over om te genieten!

Tenslotte houden we in het beplantingsplan rekening met de biodiversiteit. We kijken hierbij bijvoorbeeld naar welke planten en bloemen van nature in de streek voor komen. Ook houden we rekening met het planten van niet-intensieve soorten bloemen. Tenslotte planten we vaak insectlokkende planten die bijen en vlinders aan trekken. Dat zorgt niet alleen voor levendige activiteit in je tuin maar helpt ook zorg te dragen voor het ecosysteem.

De uitvoering

We bespreken het ontwerp en beplantingsplan uitvoerig door, zodat alles naar je wensen is. Zo ben je zeker van de hoogste kwaliteit en jouw absolute droomtuin, zonder verrassingen. De laatste stap is natuurlijk de daadwerkelijke metamorfose van je tuin: de aanleg. Deze blog lees je hier.