Beter Groen
Snoeien

Heg versus haag; wanneer snoei je wat?

Het seizoen om de heg en haag te snoeien is weer begonnen. Je wilt jouw tuin natuurlijk goed onderhouden en het is belangrijk om dit op het juiste moment te doen; maar moet de heg ook gesnoeid worden, of enkel de haag? En wat is nou eigenlijk het verschil tussen een heg en een haag? Het is goed om de verschillen te weten, aangezien deze twee ook anders onderhouden dienen te worden. Wij zetten het op een rijtje.

Wanneer moet je de heg snoeien?

Het verschil is dat een heg bestaat uit een dichte rij struiken die vrij mogen uitgroeien. Een heg wordt hooguit eens per twee jaar gesnoeid. Vergeleken met een haag vergt een heg dus minder onderhoud, maar deze ziet er ook minder strak uit, omdat hij vrijuit mag groeien.

Wanneer moet je de haag snoeien?

Een haag, daarentegen, is een rij struiken die in een strakke vorm wordt geknipt. Maar wanneer moet je de haag snoeien? Afhankelijk van de tuin en jouw wensen kun je deze een of meerdere keren per jaar snoeien. Meestal wordt ervoor gekozen om een haag tweemaal per jaar te knippen. De eerste keer gebeurt vaak tussen half mei en eind juni; de tweede keer gebeurt meestal tussen eind juli en augustus. De reden dat hagen populair zijn, is omdat ze in een volwassen stadium een visueel dichte wand vormen. Een haag kan dus een mooie scheiding zijn tussen twee tuinen.

Soorten struiken

Verschillende soorten struiken kunnen natuurlijk worden gebruikt voor een haag, zodat deze mooi past in jouw tuin. Een populaire keuze is de beuk, ook wel Fagus genoemd. Andere mogelijkheden zijn de haagbeuk of Carpinus, Taxus, Laurier en Liguster. Er zijn ook verschillende soorten coniferen die een mooie haag kunnen vormen. Bij het ontwerpen van je tuin kijken we samen naar welke struik past bij jouw wensen. Ook zorgen wij voor het onderhoud van jouw haag, zodat je altijd van een mooie, strakke haag kunt genieten. Meer weten over de samenstelling van verschillende planten in de tuin? Lees dan ook ons blog over planten als balancerende factor in de tuin.