Beter Groen
wortel uit eigen moestuin

Groenten, kruiden en fruit in eigen tuin: wat kies je?

Iedere tuin heeft het in zich een siermoestuin te worden, dat lees je in onze vorige blog. Maar waar moet je nou bij nadenken bij het kiezen van groente-, kruid- en fruitplanten?

Ga voor lekker!

Het allerbelangrijkste is heel simpel: wat vind je lekker om te eten? Hou je van zoet fruit en koolsoorten, of geef je liever een pikante smaak aan je eten? Naast wat je zelf lekker vindt is het ook slim om na te denken over wat je wil doen met je eigen oogst. Is de moestuin alleen voor jezelf en je gezin, of wil je ook producten aan je familie en vrienden weg gaan geven? Op deze keuzes is erg van invloed hoeveel je kwijt kan in je tuin. De beschikbare ruimte en of deze plekken in de zon of schaduw zijn gelegen is iets om voldoende rekening mee te houden.

Tegel er uit en groen er in!

Vind je dat je te weinig plaats hebt in je tuin voor een moestuin en teveel bestrating? Denk er dan eens over om een tegel weg te nemen en in te ruilen voor wat plantjes. Op deze manier maak je niet alleen ruimte voor meer groen in je tuin, het is ook een manier om de verstening van tuinen tegen te gaan. Daarmee voorkom je mogelijke wateroverlast. Als je dit doet, houd er dan wel rekening mee dat je het zand in het nieuwe plantvak vervangt door teelaarde.

Potgrond, compost of gewoon tuinaarde?

Een plantvak vul je het best met gewone teelaarde. Wel is het belangrijk om een beetje compost in je tuin te brengen. Doordat je compost in je tuin brengt zal de grond minder snel uitdrogen en worden voedingsstoffen beter vastgehouden. Ook zal je merken dat je planten beter gaan groeien omdat de structuur van je bodem beter wordt.

Wat gebeurt er als je alleen compost of potgrond voor je planten gebruikt? De grondstructuur is dan wel mooi los maar de grond heeft heel erg veel moeite met het vasthouden van vocht. De grond zal dan ook sneller uitdrogen en/of dichtklappen.

Nu weet je welke overwegingen je moet nemen als je een (sier) moestuin wil. Dan zijn we bijna toe aan het planten van de verschillende soorten groenten, fruit en kruiden. Maak wel een lijstje van welke planten je nou effectief neer kan zetten. Bij groenten is het van belang dat je niet alles op het zelfde moment zaait, want dat zou betekenen dat alles ook op het zelfde moment rijp is om te eten. Hoe je dat goed regelt lichten we in onze volgende blog over siermoestuinen toe.