Beter Groen
Gazon onderhoud

Gazon onderhoud: tips voor een gezond en groen gazon

Uitvoeren van onderhoud voor je gazon is heel belangrijk. Het seizoen is weer begonnen, daarom delen we graag wat tips over hoe je je gazon het beste kunt onderhouden. We kunnen het gazon in een tuin zien als een biotoop op zich: het heeft een eigen leefklimaat nodig en de voeding ervan moet afgestemd worden op het type gazon dat je wilt hebben.

Groene grasmat dankzij gazon onderhoud

Wil je een grasveld dat dicht is, zonder dat er andere planten in leven, dan is het van groot belang dat de grasplantjes een grote en constante hoeveelheid voeding krijgen. Daarnaast is het van belang om het gras ieder jaar te verticuteren. Verticuteren is het weghalen van mossen en dode grassen in het gazon. Dit is belangrijk omdat er op die manier voldoende zuurstof bij de worteltjes kan komen en er voldoende groeiruimte is voor de plantjes.

Door bij gazon onderhoud het frequent te maaien, wordt de groei van het gras gestimuleerd, waardoor het mooi dichtgroeit. Met de nodige toevoegingen van kalk en bemesting wordt het visuele eindbeeld van een mooie, groene grasmat gestimuleerd. Het is wel belangrijk om hiervoor natuurlijk mest te gebruiken, want het gebruik van kunstmest kan ervoor zorgen dat het bodemleven gedood wordt en bovendien het kan de groei van mos stimuleren.

Andere optie: creƫer een bloemenweide

Daarnaast kan natuurlijk ook in een tuin, park, wegberm of landschap gekozen worden voor een ander type gazon. Dit vereist dan weer een ander gazon onderhoud. Bijvoorbeeld door te kiezen voor extensief maaibeheer op een bloemenrijk grasveld. Bij extensief maaibeheer wordt ervoor gekozen om het gras het gehele seizoen te laten groeien. In het vroege voorjaar wordt het gras afgemaaid en afgevoerd. Door het afgemaaide gras af te voeren, wordt de grond verschraald.

In de loop van de jaren komt er dan minder voeding bij het gras en zal het gras minder overheersend worden. Hierdoor wordt de groei van de bloemen juist weer gestimuleerd. Heb je een stuk gazon dat niet benut wordt? Of wil je een groter terrein op een vrij simpele manier inrichten, dan kan dit een leuke manier zijn om dit te doen. Naast het esthetische effect dat het oplevert, is dit ook een goede stimulatie voor bijen, vlinders en andere insecten.

Benieuwd hoe jouw gras net zo groen wordt als dat van de buren? Dat lees je in ons andere blog over groener gras.