Beter Groen
groendak

Een groendak; mooi en functioneel!

Een groendak op je huis of schuur is een opkomende trend en je ziet het steeds vaker. Een groendak heeft dan ook verschillende voordelen; het helpt bijvoorbeeld tegen wateroverlast. Zo kan een groendak meer dan 25 liter per vierkante meter opnemen. Daarnaast is het goed voor het behoud en de levensduur van je dak.

Onderhoud

Een groendak onderhouden is zeker niet intensief, maar het moet wel worden bijgehouden. Het advies is om het onderhoud 2 á 3 keer per jaar uit te voeren. Het is belangrijk om het afgevallen blad dat op het dak ligt, te verwijderen en om het onkruid ertussenuit te halen. Ook wordt aangeraden om twee keer per jaar het groendak te bemesten met organische mest. Als het goed wordt bijgehouden, groeit de mat dicht, waardoor er als gevolg steeds minder ongewenste planten op kunnen groeien.

Sedumdak

Een sedumdak is een voorbeeld van een groendak. Dit type dak is gemakkelijk aan te leggen en is geschikt voor de meeste platte daken. Het is verstandig om wat voorwerk te doen voordat je aan een groendak begint; het is belangrijk om je dakconstructie te laten bekijken door een erkend bureau. Deze moet namelijk wel geschikt zijn. Een sedumdak of een andere vorm van een groendak kan gelegd worden op een helling van maximaal 65 graden. Het is hierbij wel belangrijk dat rekening wordt gehouden met een ander soort mat en andere voorzieningen wanneer het groendak op een helling geplaatst moet worden.

Een sedumdak kan goed tegen droogte, maar als het langdurig droog is, is het wel nodig om het dak water te geven. Een van de mogelijkheden is dus ook om bij de aanleg van het groendak meteen een beregeningsslang aan te laten leggen. Op die manier hebben de planten altijd genoeg water.