Beter Groen
Bloembollen

Dit is hoe je bloembollen het beste plant in je tuin

Hoewel iedereen bloembollen wel kent, weet niet iedereen hoe en wanneer ze het beste geplant kunnen worden. In deze blog helpen we je daarom op weg om ervoor te zorgen dat jij in het voorjaar en in de zomer een fleurige tuin hebt vol met bloeiende bloemen dankzij de bloembol.

Begin in september met bloembollen planten

De periode om bollen te planten is inmiddels alweer aangebroken. Vanaf september is het namelijk een goed moment om bollen in je tuin te zetten. Zo heb je vanaf het vroege voorjaar al een bloemenspektakel in je tuin.

Net als bij het maken van een beplantingsplan houden wij bij het planten van bloembollen altijd rekening met een beplantingsplan. Zo letten we bijvoorbeeld op de kleur, de hoogte en de standplaats van de bloembol.

Bollenvelden

Naast dat je her en der verspreid wat bloembollen kunt planten kun je jouw tuin ook op een andere manier inrichtingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het aanplanten van een heel bollenveld? Daarnaast kun je in jouw tuin ook juist accenten leggen op bepaalde elementen in je tuin om deze extra te benadrukken. Zo is een accent goed te creëren door de bloembollen gegroepeerd aan te planten, zo zorg je namelijk een groter visueel effect.

Vaak kiezen we er ook voor om sieruien of bloembollen tussen grasachtige vaste planten te zetten. De vaste planten bloeien meestal pas later in het jaar en doordat de bloembollen al eerder bloeien zorgen we voor een groter belevingseffect van de plantenborder.

Bloemen in het voorjaar en de zomer

Naast bloembollen voor het voorjaar zijn er natuurlijk ook bollen die later in het jaar bloeien. Terwijl je in het voorjaar vooral de narcissen, krokussen en boshyacinten ziet, zie je in het late voorjaar juist de tulpen. Daarnaast zijn er ook nog bloemen die juist veel langer doorbloeien, sommige zelfs tot eind mei en begin juni. Dit zijn bijvoorbeeld de bollen van de dahlia’s, lelies en gladiolen.

Bloembollen planten

We vertelden je al dat je vanaf september bloembollen kunt planten, maar tot wanneer kun je doorgaan? Het planten van bloembollen kan van begin september tot begin december worden uitgevoerd voor de voorjaarsbloeiers. Heb je bollen die in de zomer pas bloeien? Plant ze dan in het voorjaar aan. Van begin maart tot eind mei. Let er bij de zomerbloeiers wel op dat de nachtvorst voorbij moet zijn, anders heb je het risico dat de bollen kapot vriezen.

Voor het planten van bloembollen hanteren wij een standaardregel: plant een bloembol op een diepte die twee keer zo diep is als de dikte van de bloembol. Afhankelijk van de soort worden bollen meestal 5 tot 15 centimeter uit elkaar geplant.

Ben jouw tuininrichting verder aangekleed en geaccentueerd kan worden door het gebruik van bloembollen? Laten we er samen eens naar kijken en neem contact met ons op.