Beter Groen
Feel Good Garden Mark

De tuin van directeur Mark van Strijdhoven: van gewone tuin naar Feel Good Garden

Hoe maak je van je gewone tuin een Feel Good Garden? Mark van Strijdhoven, directeur en eigenaar van Beter Groen, is momenteel zelf bezig met creëren van een Feel Good Garden. Door veranderingen en aanpassingen in de huidige tuin wordt ervoor gezorgd dat de tuin rust en geluk creëert. Mark neemt jullie graag mee in het proces en alles wat erbij komt kijken om zijn tuin om te toveren tot een fijne plek voor alle gezinsleden.

Sfeerbeeld van de tuin

De huidige tuin

De tuin van Mark bevindt zich achter een verbouwde boerderij. De woonboerderij en de bijbehorende tuin zijn in de eerste helft van de jaren ’90 gerealiseerd. Ook het tuinhuis, dat voorheen het schop van de boerderij was, is in die tijd naar achteren verplaatst. Vervolgens zijn er wat kleine aanpassingen gedaan, net als het nodige onderhoud. Het was al jaren de bedoeling om de tuin te veranderen in een energetische tuin, maar het kwam er steeds niet van. Nu is het dan eindelijk zo ver!

Stap 1: de wensen van de bewoners

Mark van Strijdhoven woont samen met zijn vrouw en twee zoons op het adres, maar ook Beter Groen bevindt zich hier. Mede daarom zou het gezin graag een fijne plek creëren waar ze zich kunnen terugtrekken. “Onze wens is om rust te creëren, een plek om onszelf terug te trekken en ons af te kunnen sluiten van het bedrijf dat zich naast de tuin bevindt. Een plek maken waar kleine dieren zoals vogels en insecten zich goed voelen, een plek die verkoeling biedt in de zomer. Een knusse plek”, aldus Mark.

Het is de bedoeling dat het tweede deel van de tuin veranderd wordt en er in het eerste deel van de tuin enkel wat aanpassingen worden doorgevoerd, door bijvoorbeeld beplanting te verzetten of te vervangen. Het tweede gedeelte mag als het ware een aparte tuin worden, maar er dient wel samenhang te zijn met het eerste gedeelte. Het eerste deel van de tuin geeft ruimte door het gazon, waardoor er vanuit het huis uitzicht is op de gehele tuin. Het tweede (en achterste) deel mag aansluiten bij het tuinhuis waar tevens een terras is met overkapping en een openhaard. Daarnaast is er voorkeur voor water in de tuin komen in de vorm van een vijver, die in de zomer toegankelijk is voor verkoeling. Het terras onder de overkapping mag iets uitgebreid worden tot buiten de overkapping,  Het is belangrijk dat, vanuit het woonhuis, het zicht op het tuinhuis blijft bestaan. Mark wil de bestaande bomen zoveel mogelijk handhaven en ook de Taxushaag mag blijven: deze moet een impuls krijgen om beter te gaan groeien. De moestuin mag op dezelfde plek blijven, maar kan eventueel ook verplaatst worden. Tot slot moet de tuin goed toegankelijk zijn voor onderhoud en wil het gezin graag een terras in de avondzon.

Stap 2: het inventariseren van de tuin

We starten met het inmeten van de tuin en het inmeten van de bestaande elementen die gehandhaafd mogen blijven. Vervolgens is het aanvoelen van de energie belangrijk voor een energetische tuin: hoe is de energie in het algemeen en hoe is de energie op de verschillende plekken in de tuin? “Daarbij kwam ik tot enkele aardstralen en zowel goede als minder goede plekken in de tuin. Onder het bestaande terras voorin zat bijvoorbeeld geen aardstraal,” vertelt Mark. “Van buitenaf zijn geen belastingen, zoals van Wifi, mobiele telefoons en elektriciteitsmasten voelbaar. Het geluid van de drukke weg is echter wel duidelijk aanwezig, vooral als de weg nat is.”

De Taxushaag voelt zwaar aan maar zorgt wel voor een goede afscherming met de buren. Vervolgens is ook de energie van de bewoners aangevoeld om hier een goed beeld van te krijgen.

Stap 3: het ontwerp van de Feel Good Garden

“Ik ben begonnen met het aanvoelen van het aardepunt. Dat ligt achter het kippenhok, boven de aardstraal. Een aardstraal geeft energie, maar het is niet fijn om er een terras op te leggen”, aldus Mark. “Vanuit dit aardepunt heb ik de boog van de Gulden snede bepaald.  De verhouding van deze lijn komt in de natuur voor en zorgt ervoor dat de energie vanuit het aardepunt door de rest van de tuin gaat: zelfs tot in ons naastgelegen bedrijf.” Op deze lijn heeft Mark de vorm van de bestrating en andere elementen afgestemd. De vlonder is hiervan een belangrijk onderdeel. Op het aardepunt is in een Flowform gezet: dit is een waterornament in de vorm van een bloem, zoals is te zien op het ontwerp. Elk van de drie delen heeft een lemniscaat. Deze lemniscaat wordt herkend door ons lichaam en geeft rust. De Flowform geeft de aarde energie door middel van de lijn van de Gulden snede. Het vierkante terras geeft gronding en is omsloten door bamboe. Deze is gesitueerd in de avondzon.

Binnen de boog van de vlonder is een vijver ontstaan.  Deze is doormiddel van een trap toegankelijk voor verkoeling in de zomer. De diepte van de vijver is slechts 65 cm. Om het water schoon te houden hebben we gebruik gemaakt van een airlift. Doordat de gevitaliseerde lucht in het water gebracht wordt, wordt ook het vijverwater gevitaliseert.  Het drijvende vuil wordt afgezogen door een skimmer en het water wordt weer teruggebracht in de vijver met zeven ‘sproeiers’. Het getal 7 staat voor verbinding. Zowel de Flowform als de zeven ‘sproeiers geven het geluid van kabbelend water en dat drukt het geluid van de drukke weg naar de achtergrond. De vorm van de vijver is tevens gebaseerd op deze Gulden snede. De rand van de vijver is afgewerkt met lavabrokken: deze zijn sterk grondend. Aan de vijver is een strandje gemaakt. Dit strandje is gemaakt van gevitaliseerde schelpkalk en geeft energie. Het strandje ligt tegen een kleine heuvel waardoor je naar de zon gericht bent. Vanuit het huis gezien ontstaat een oplopende border die beplant kan worden.

Tuinplan Mark

Stap 4: de uitvoering

“De uitvoering is op de zaterdagen en de avond uren gedaan”, vertelt Mark. “Daarbij heb ik veel hulp gehad van mijn zoon Jurgen, die zins kort ook de opleiding Tuin- en landschapsinrichting volgt en van mijn zoon Sander die gespecialiseerd is in avontuurlijk spelen en die de vlonder en de verlichtingsarmaturen heeft gemaakt.” Nadat de vaste element klaar waren, is er gestart met de beplanting, welke intuïtief op elkaar is afgestemd. Mark wil enkele planten met hun energetische eigenschappen benoemen:

  • De Bamboe als afscherming van de loods en gelijk een verbinder van het kosmische met het aardse;
  • De Schizandra staat voor relatie;
  • De Hetacodium geeft schaduw op de vijver en bloeit heel laat in het jaar, als de energie afneemt;
  • De varens onder de Bamboe zijn sterk grondend en er staan grassen in die zorgen voor beweging.

“Het planten heb ik samen met mijn vrouw Lizette gedaan. Zij heeft een heel goed gevoel bij plantafstanden. We hebben samen gemotiveerd en met heel veel plezier aan de tuin gewerkt. Ook deze energie is in de nieuwe tuin te voelen”, vertelt Mark.

Het onderhoud in deze Feel Good Garden valt reuze mee, omdat de tuin zelf organiserend is. “Onze Feel Good Garden prikkelt al onze zintuigen, de tuin voelt goed  en geeft energie. Het eerste jaar zijn de nestkastjes al bewoond door Pimpelmezen en Koolmezen. De huismussen hebben hun nest in de schuur en vinden hun voedsel in de tuin, De spreeuwen hebben hun nest gemaakt onder de dakpannen van het tuinhuis en de houtduiven komen regelmatig een hapje eten”, aldus Mark. “Het allermooiste vind ik dat de merel, die na jaren weer terug is in onze tuin, regelmatig een badje neemt in de volgeldrinkschaal. Daarnaast wordt het bijenhotel nog steeds goed bezocht, leggen de kippen dagelijks eieren en groeit de moestuin goed door. Kortom: een tuin om helemaal blij van te zijn en een plek om rust te ervaren”.

Meer weten over het proces van het ontwerpen en aanleggen van een Feel Good Garden? Lees onze eerdere blogs over dit onderwerp!