Beter Groen
Eetbare tuin: mispel

De eetbare tuin: combineer fruit en groenten met je sierplanten!

Misschien heb je er al van gehoord, misschien nog niet, maar de ‘eetbare tuin’ is helemaal in! De tijd van een aparte moestuin en een aparte siertuin is voorbij, het is namelijk mooi én fijn om een combinatie te maken van eetbare planten en sierplanten in de tuin. Vooral met kruiden kan dat erg goed, maar een fruitboom is ook een prachtig voorbeeld hiervan. Je wilt natuurlijk dat je tuin er leuk uitziet, maar als het ook nog lekker is, is dat mooi meegenomen toch?

Wanneer je sierplanten combineert met functionele (eetbare) planten, krijgt je tuin behalve een goed uiterlijk ook nog een functie. Het zal ervoor zorgen dat je connectie met de tuin groter wordt en dat zorgt er waarschijnlijk voor dat je er met nog meer plezier in verblijft. Bovendien is het een goede middenweg wanneer je niet de tijd of de ruimte hebt voor een gehele moestuin. Wat zijn nou goede eetbare planten om te combineren met de sierplanten in de rest van de tuin?

 

1. De bosbes

De bosbes is volgens ons een erg leuke plant om in de tuin neer te zetten. Deze plant geeft hele mooie witte, belvormige bloemen in het voorjaar en daarna prachtige blauwe bessen. Deze bessen zijn dus eetbaar, heerlijk voor in de yoghurt bijvoorbeeld! De bosbes houdt van een plekje in de schaduw.

Eetbare tuin: bosbes

2. Munt

Op ieder moment een verse muntthee zetten? Geen probleem met een muntplant in de tuin. Let er wel even op dat je deze plant in een bak zet, anders groeit hij de hele tuin door.

 

Eetbare tuin: munt in pot

3. Kruiden

Ook verschillende kruiden zijn prachtige planten en natuurlijk handig voor in de keuken. Goede voorbeelden zijn Tijm en Kerrie. Deze gezellige struiken zorgen voor sfeer in de tuin. Voor de meeste kruiden geldt dat het belangrijk is om een plekje te hebben in halfschaduw en ochtendzon werkt het beste.

Eetbare tuin: kerrie
Eetbare tuin: thijm

4. Fruitbomen

Ook fruitbomen kunnen perfect dienen als sierboom. In het voorjaar hebben ze prachtige bloesem en bomen vormen een echte eyecatcher in de tuin. Bovendien zorgen ze voor een natuurlijke schaduw in de tuin, wat erg prettig is tijdens warme zomers. Een appelboom of een Mispel zijn goede voorbeelden van prachtige bomen waarvan de vruchten eetbaar zijn.

Eetbare tuin: appel goutreinet
Eetbare tuin: mispel