Beter Groen
Buxusrups

De buxusrups: Wat is het en hoe kun je ze het beste bestrijden?

Planten en dieren die vanuit een ander land naar Nederland komen, worden ook wel exoten genoemd. Deze exoten hebben hier geen natuurlijke vijanden. Ze kunnen echter wel de lokale planten en dieren aantasten. Dit is natuurlijk erg vervelend en kan de uitstraling van je tuin sterk beïnvloeden.

Buxusrups

Een van deze exoten die naar Nederland komt, is de buxusrups of -mot. Het beestje ziet er onschuldig uit, maar helaas is dat maar schijn. Zoals de naam al doet vermoeden, valt je buxus ten prooi aan deze diertjes: ze eten alle blaadjes op, waardoor alleen het karkas van de struik overblijft. Dit is natuurlijk geen mooi gezicht in je tuin en erg zonde van je planten. Omdat deze dieren geen natuurlijke vijanden hebben, moet je ze op een andere manier bestrijden – maar is er een manier om ze te bestrijden en hoe kun je dit dan het beste doen?

Systeeminsecticide

Een van de manieren om de rups en mot te bestrijden, is met insecticide. Net als iedere vlinder, doorloopt de mot verschillende cyclussen. De eitjes zijn nog niet vatbaar voor insecticide en de rups in zijn cocon is ook niet vatbaar. De rups is vaak in groten getale aanwezig, waardoor de voortplanting erg snel gebeurt. Hierdoor is het vaak moeilijk om de rups goed te bestrijden. De reden dat er zoveel buxusrupsen zijn, is de door ons gekweekte buxus als monocultuur.

Vervangers

Omdat het dus erg lastig is om de buxusrups goed te bestrijden, kun je er ook over nadenken om de buxus te vervangen door een andere plant. Een waardige vervanger voor de buxus is de Ilex crenata ‘dark green’, de Lonicera en overige diverse Ilex-soorten (hulst). Op deze manier kun je je tuin mooi houden zonder insecticide of kale planten. Mocht je last hebben van de buxusrups, dan helpen wij je graag