Beter Groen
plantafval wordt versnipperd voor compostering

Composteren doen we zelf!

Als hoveniersbedrijf hebben we veel te maken met groenafval uit de tuinen die we aanleggen en onderhouden. Bijna al het groenafval dat uit de tuinen komt wordt verwerkt tot compost. Compostering ondernemen we zelf op ons eigen terrein! In deze blog leggen we uit hoe we dat aanpakken.

Tuinafval recyclen door compostering

Compostering is een natuurlijk proces waarbij organisch materiaal door micro-organismen wordt verteert tot een kruimelig product dat compost heet. Compost bevat veel organische stof en verbetert de bodemstructuur doordat voeding en organisch materiaal worden toegevoegd. Compost wordt daarom vaak gebruikt bij het aanleggen en onderhouden van tuinen om de bodemhuishouding te verbeteren. Compostering is dus een vorm van recyclen. Gezien we beide het plantaardig afval produceren en het eindproduct – de compost – gebruiken is het waardevol om dat binnen ons eigen bedrijf uit te voeren.

Compostering: zo gaat het in zijn werk

Het meeste groenafval uit de tuinen waarin we werken kan worden verwerkt tot compost. In eerste instantie wordt het afval opgeslagen op onze eigen werf. Dit doen we tot dat er voldoende afval aanwezig is om het in één keer te kunnen versnipperen en op hopen te zetten. In de composthopen doet het natuurlijke verteringsproces zijn werk. Hiervoor zijn schimmels en bacteriën, maar ook wormen essentieel. Compostering is een traag proces wat enkele maanden in beslag kan nemen. Om het proces goed te laten verkopen moet het halffabricaat om de week omgezet worden. Bij het proces komt warmte vrij waardoor de temperatuur in de composthoop flink op kan lopen. Door de temperatuur worden zaden en ziekteverwekkers gedood.

Na de periode van enkele maanden waarin het composteringsproces zijn werk heeft kunnen doen wordt het halffabricaat gezeefd. Dit doen we om alle niet volledig gecomposteerde delen en overig afval uit de compost te halen. Zodanig blijft er alleen schone goed verwerkbare compost over. Deze compost wordt hierna op een droge plaats opgeslagen tot dat deze weer gebruikt kan worden bij het onderhoud of de aanleg van een tuin.