Beter Groen

Bodemmonsters: zo zorgen we dat de basis voor een tuin goed is

Bij Beter Groen zijn we trots op onze brede kennis. Door deze kennis toe te passen in ons werk maken we tuinen die naast prachtig ook doordacht zijn. Zo worden de tuinen beter voor de planten, onderhoudsvriendelijker, duurzamer en prettiger om van te genieten. Een belangrijke methode die wij gebruiken is een bodemmonster nemen. Dit doen we om te zorgen dat de bodem van je tuin geschikt is voor de beplanting en de planten op de juiste plek komen.

Mark neemt een bodemmonster

Een goede bodem is een goede basis

Onze jarenlange expertise is af te lezen aan onze plantenkennis en de ontwerpen die we maken. We blinken hier in uit omdat Beter Groen er voor zorgt dat ook alle dingen die je niet direct ziet tot in de puntjes zijn overwogen. Een goede grond is de basis van iedere tuin. Voor gezonde en florerende planten is goed grondwerk letterlijk van levensbelang. Bij het aanleggen van een tuin is het dus van grote waarde om te kijken wat de samenstelling van de bodem is. Afhankelijk daarvan kunnen we beslissen of grondverbetering noodzakelijk is.

Mark bereid het nemen van bodemmonsters voor

De uitvoering en het nut van bodemmonsters

De samenstelling van de bodem wordt onderzocht door een bodemmonster te nemen. Het bodemmonster nemen we zelf, waarna een extern bureau de metingen verricht. Afhankelijk van de resultaten levert dit bedrijf een advies voor mogelijke bodemverbeteringen. Deze adviezen voor bodemverbeteringen worden specifiek gericht op de uiteindelijk gewenste beplanting, en kunnen dus onder andere gericht zijn op een gazon, vaste planten of het plaatsen van hagen.

Met het advies op basis van het bodemmonster kunnen we later een hoop werk besparen. We kunnen de plantplaats nu optimaliseren. Doordat we de samenstelling van de grond weten hebben we een beeld van wat er ontbreekt aan voedingsstoffen. Op basis van het advies weten we welke ingrepen we moeten uitvoeren om de bodem te verbeteren. Ook kunnen we in een bestaande tuin door middel van het nemen van een bodemmonster achterhalen wat er aan de hand is als een gazon, border of haag het niet goed doet op zijn huidige standplaats.

Natuurlijk zijn er naast de bodemgesteldheid nog veel meer factoren die meespelen bij het bepalen van geschikte beplanting voor een standplaats. De context van de omgeving speelt een grote rol. Denk bijvoorbeeld aan de verschillen tussen een schaduwrijke plek en een zonnige plek. Samen met deze overwegingen zorgen wij er voor dat je tuin optimaal genieten wordt.