Beter Groen
herfst blad

Blad in de tuin: laat het liggen waar mogelijk en haal het weg waar noodzakelijk

Met de val van het najaar wordt het niet alleen kouder en natter. De natuur begint zich ook zichtbaar voor te bereiden op de winter. Wij merken deze voorbereidingen aan de prachtige verkleuringen van de bladeren aan bomen en planten. Deze prachtige geel-, oranje- en roodtinten zijn voor menigeen het favoriete onderdeel van de herfst. Waar gekleurde bladeren aan de bomen zijn te vinden zullen vroeg of laat ook zeker bladeren op de grond te vinden zijn. Op veel plaatsen in de tuin mag blad blijven liggen, maar op een paar plekken is het belangrijk het te verwijderen. Hoe de vork precies in de steel zit lees je in deze blog.

Blad kan ook nuttig zijn voor je tuin

Niet alle plekken in je tuin lijden onder afgevallen bladeren. In plantenborders helpt de laag blad met de overwintering. Het blad dient in de vorstperiode als een natuurlijke isolatie die vaste planten beschermt tegen vorst. Door het blad van je bestrating of gazon uit te strooien tussen de planten sla je dus twee vliegen in één klap! Om te zorgen dat je vaste planten de gehele vorstperiode beschermd zijn is het van belang deze bladeren pas in het voorjaar te verwijderen. In het voorjaar is het blad voor het grootste gedeelte verdwenen. Pieren, wormen en andere bodeminsecten trekken het blad de grond in. Op deze manier wordt het blad weer voeding voor de bodem, daarnaast zal de grond meer vocht absorberen en vast gaan houden in natte periodes. Ook dat is goed voor je planten.

Waarom je blad weg moet halen van je terras

Een verzorgde tuin doet iedereen deugd. Het is daarom storend als er dingen groeien op plekken waar dat niet de bedoeling is. Als je blad op je bestrating laat liggen dan heb je meer kans op dergelijk onkruid tussen de tegels. Dat komt namelijk doordat net zoals in je plantenborders onder andere wormen blaadjes de grond in trekken om te gebruiken als voeding. Dit is de reden waarom je wel eens merkt dat er bladeren vast zitten in de voegen van de verharding wanneer je na een tijd een pakket bladeren weghaalt. Op deze manier ontwikkelt er een voedingsbodem in de voegen. Deze voedingsbodem zorgt er voor dat er in de komende lente en de jaren daarna gemakkelijker ongewenste begroeiing tussen je bestrating groeit. Dat heeft effect op het visuele eindbeeld van je tuin. Als je regelmatig blad verwijdert kun je de ontwikkeling van een voedingsbodem voorkomen. Een onkruidvrij terras wil toch iedereen?

Waarom je blad weg moet halen van je gazon

Te lang een dikke laag bladeren op een grasveld laten liggen heeft een heel ander onwenselijk effect. Het bladerenpakket zorgt er voor dat niet genoeg zuurstof door kan dringen tot het gras. Het gazon zal verstikken. De bladeren zorgen er verder voor dat het gazon gaat rotten doordat het niet kan drogen. Om er voor te zorgen dat je gazon in glorie blijft is het dus van groot belang om het blad te verwijderen. Alleen op die manier kan verstikking en rot worden voorkomen.

Natuurlijk kan afgevallen blad ook worden gebruikt voor compostering. Composteren pakken we bij Beter Groen zelf aan op ons eigen terrein. Benieuwd hoe we dat doen? Lees dan hier verder.